,,Jesienne inspiracje” – co zrobić by zatrzymać smak lata, czym wypełnić długie jesienne wieczory i jak udekorować dom?
Przepisy wspomniane w filmie:
1. SOCZEK A’LA “KUBUŚ”
1 kg dyni zalać 1 l wody + sok z 1 cytryny
1 kg marchewki
1 kg jabłek
Rozgotować w różnych garnkach, zblendować i dodać do siebie, dosłodzić do smaku, zapasteryzować.
2. CIASTO DAKTYLOWE
– 1 i 1/4 szkl wody
– 1 i 1/4 szklanki mąki
– 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– 3/4 kostki masła
– 1 szklanka cukru
– 2 jajka
– 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
– 170 g czekolady pokrojonej w kostkę ( mleczna + gorzka)
– 226 g daktyli
Daktyle i wodę zagotować, gotować przez 10 minut, wystudzić.
Wymieszać mąkę z solą i solą, utrzeć w osobnej misce masło z cukrem, pojedynczo dodawać jajka.
Dodać mąkę i stopniowo wystudzone daktyle, po czym posiekaną czekoladę i płatki owsiane.
Piec w 180 stopniach przez 35 minut.
3. SYROP MIĘTOWY
– ok. 60 g świeżej mięty (listki i młode łodyżki)
– 600 ml wody
– 600 g wody
– skórka z jednej cytryny
– (opcjonalnie) sok z jednej cytryny
Rozdrobnić umytą miętę z odrobiną wody w blenderze. W garnku zagotować resztę wody, cukier, skórkę z cytryny. Kiedy woda się zagotuje, dodać rozdrobnioną miętę i sok z cytryny. Gotować około 5 minut. Odstawić na co najmniej 6 godzin. Przecedzić syrop na sitku wyłożonym gazą. Zagotować, przelać do słoików i zapasteryzować.