Śliwki są źródłem wielu witamin, m.in. A,C,E oraz witamin z grupy B, które wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy, poprawiają apetyt, wspomagają pracę jelit, regulując trawienie.
A w sadach ostatnie już śliwki na gałęziach, dlatego zachęcam was dziś do wykorzystania ich w cieście. Oto nasz szybki, łatwy przepis – przeróbka przeboju Radiowych Nutek „Najłatwiejsze ciasto w świecie”.
Jeżeli jeszcze nie zaprosiliście dzieci do kuchni – to dobry moment, nawet dla przedszkolaczków. Pod waszym okiem mogą mieszać, dosypywać składniki, układać śliwki, mogą pomagać – bo uwielbiają kuchnię. A dla dzieci, które już z wami współpracowały, to kolejna wspólna zabawa z rodzicami, powód do satysfakcji z przygotowania czegoś pysznego oraz nauka samodzielności i odpowiedzialności.
Potrzebujemy:
2 szklanki mąki , pół szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, margarynę lub masło, cukier puder, 300 gram śliwek.
Zaczynamy:
1. Rozpuszczamy margarynę, a najlepiej masło, w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Myjemy śliwki, kroimy na pół i drylujemy. Połówki śliwek nacinamy – da nam to kształt śliwkowego dzwonka na cieście.
3.Włączamy piekarnik na 180°C.
4. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy jajka i na koniec margarynę lub masło. Mieszamy.
5. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia / u nas keksówka 12,8,25/, na to wylewamy ciasto, które wygładzamy łyżką, potem układamy śliwki w rzędach skórką do ciasta.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok pół godziny.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!