Dorota Zięba
Na pewno są, ja podnoszę rękę jako pierwsza. Uwielbiam słodkości, kto ich nie kocha!!!:-) Choć czasem udaje mi się żyć bez nich i to całkiem dobrze i długo, to jednak przychodzi taki czas, że ich potrzebuję.
Wtedy przychodzą mi z pomocą fit zamienniki . Wiem, wiem, zaraz mi ktoś powie, że bez cukru, że mało smaczne. Ale chcę was zachęcić i pokazać, że bez cukru i mąki jest naprawdę smacznie.

Moim ulubionym fit wypiekiem jest brownie z fasoli. Tak, tak, dobrze przeczytaliście – z fasoli. Robię je w formie babeczek, tak jest wygodniej, ale może być w formie ciasta.
Ciasto
1 puszka czerwonej fasoli
1 banan
2 jajka
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki mleka lub wody
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
Przepis jest bardzo szybki i prosty. Najpierw rozpuszczam olej kokosowy, żeby trochę ostygł. Puszkę fasoli płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do miski razem z bananem i blenduję na gładką masę.
Tak naprawdę nie jesteśmy w stanie zrobić tego perfekcyjnie, więc trochę będą widoczne ślady fasoli. Wrzucamy resztę składników i blendujemy razem.
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Do silikonowych foremek wlewamy masę i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Piekąc babeczki, robimy polewę: rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy mleko lub wodę, miód i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po ostygnięciu babeczek polewamy je polewą i możemy jeszcze posypać orzechami lub pokruszoną czekoladą.
Lubię dodać jeszcze do babeczek mrożone owoce, skórkę z pomarańczy, masło orzechowe lub jakieś bakalie. Możliwości jest ogrom, to kwestia naszego smaku. Jest to świetna przekąska i bardzo smaczna. Smacznego 🙂