Dorota Zięba
Cukier – dla jednych “biała śmierć”, a dla innych niezbędnik do normalnego funkcjonowania. Wpisując w Internecie hasło “cukier”, mamy morze informacji, fakty i mity na ten temat. Jedno jest pewne – cukier uzależnia i bez niego większość osób nie wyobraża sobie życia.
W 100 gramach cukru jest 400 kilokalorii. W sklepie mamy różnorodność produktów z cukrem w roli głównej: napoje, batony, cukierki, ciasta, ciastka itp. Brzmi świetnie, a co za tym się kryje? Nadwaga, cukrzyca, próchnica zębów, choroby trzustki, zawał serca. Cierpi również na tym nasza cera, nasze samopoczucie. Doświadczamy spadku koncentracji, bezsenności, braku odporności. Jeśli nie wyobrażacie sobie przełknąć gorzkiej herbaty lub popołudniowej kawy bez ciacha, to mam dla was naturalne substancje słodzące, które są zdrowszymi zamiennikami cukru.
Miód – słodki produkt spożywczy. Naturalny miód zawiera dużo cukrów redukujących, głównie glukozę i fruktozę, w mniejszej ilości sacharozę, witaminy z grupy C, K i B, olejki eteryczne oraz enzymy. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu oddechowego.
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco na organizm, polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Ponadto prawdziwy miód łagodzi skutki stresu, pobudza trawienie, przyspiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, ma także właściwości przeciwbólowe. W 100 gramach miodu można znaleźć około 304 kilokalorii. Jest on słodszy od cukru, w praktyce oznacza to, że można użyć go mniej. Ilość kalorii nie powinna nas odstraszać, gdyż miód jest bardzo ceniony, głównie za właściwości zdrowotne.
Ksylitol (cukier brzozowy) – jest równie słodki jak zwykły cukier, ale o 40% mniej kaloryczny. Ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny – to znakomity słodzik dla osób chorych na cukrzycę i insulinoodporność. Zmniejsza łaknienie na słodycze. Jest odporny na wysokie temperatury, więc spokojnie możemy go użyć do naszych ulubionych wypieków. Stosowany w dużej ilości powoduje biegunkę, więc używaj go ostrożnie. Dawka dzienna nie powinna przekraczać 40 gramów. 100 gramów produktu to zaledwie 240 kilokalorii.
Syrop klonowy – wartościowy zamiennik cukru. 100 gramów syropu dostarcza nam 270 kilokalorii, czyli mniej niż cukier. W jego składzie znajdziemy głównie sacharozę, więc spożywajmy go z umiarem, ma również dość wysoki indeks glikemiczny. Mimo tego jest bardzo wartościowy. Znajdziemy w nim mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen oraz niektóre witaminy z grupy B.
Syrop z daktyli – jest mniej tuczący od cukru, a do tego dostarcza nam pełną ilość witamin i minerałów. Zawarty w nim potas wspiera układ krążenia, zaś magnez i wapń czuwają nad prawidłową pracą mięśni. Zawiera witaminy A, C i E oraz z grupy B. Odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi i zaparciami. Można go bardzo prosto zrobić samemu w domu. W 100 gramach produktu znajdziemy 271 kilokalorii.
Syrop z agawy – posiada niski indeks glikemiczny. 100 gram produktu dostarczy nam 310 kilokalorii. Zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu. Zawiera dużą ilość fruktozy w zależności od użytych metod produkcji.
Stewia – jest 30 razy słodsza od cukru, a zawiera bardzo mało kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Zalecana alergikom, ma wartości bakterio- i grzybobójcze, reguluje pracę układu trawiennego. Wzmacnia organizm oraz chroni przed próchnicą zębów. W 100 gramach stewii znajdziemy jedynie 240 kilokalorii – tyle samo, co w ksylitolu.