Soczyste jabłka, pyszne ciasto drożdżowe, a to wszystko posypane cynamonem. Ciasto to można podawać z dodatkiem lodów. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
- 50 g drożdży
- 175 g masła
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru
- około 420 g mąki pszennej
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki (brązowego) cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- Wykruszyć drożdże do miski. Stopić masło, dodać mleko i podgrzać do temp. 37ºC . Polać drożdże i mieszać aż do rozpuszczenia.
- Dodać jajko, cukier i mąkę. Ciasto powinno odchodzić od miski.
- Przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10 min.
- Wykroić gniazda nasienne z jabłek i pokroić jabłka na cząstki.
- Na oprószonej mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Wysmarowaną tłuszczem formę równomiernie wyłożyć ciastem.
- Jabłka ułożyć równo na cieście i dobrze je docisnąć.
- Posypać cukrem i cynamonem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
Piec w 200ºC pośrodku piekarnika przez 15-20 min. aż ciasto nabierze złotego koloru.
Smacznego! 😉
