Dominika Przykucka
Karpatka to jeden z ulubionych deserów mojego męża, dlatego też postanowiłam sprawić mu przyjemność na urodziny przygotowując właśnie to pyszne ciasto. Jednak w natłoku codziennych spraw ciężko było mi znaleźć czas na pieczenie i pilnowanie piekarnika zwłaszcza, że trzeba było jeszcze ruszyć na poszukiwanie urodzinowego prezentu.
W desperacji, pokładając ostatnie nadzieję w „wujku gogle”, wpisałam w wyszukiwarkę hasło ‘szybka karpatka’. Po kilku sekundach moim oczom ukazało się sporo ciekawych inspiracji: karpatka na krakersach, szybka karpatka na herbatnikach…jednak wiadomo, że to nie to samo co oryginalne ciasto. Aż tu nagle – eureka! Znalazłam przepis, który swoim geniuszem i prostotą zmiótł mnie z powierzchni ziemi i sprawił, że zalegający w szafce kuchennej od wielu miesięcy, groszek ptysiowy znalazł wreszcie swoje przeznaczenie…
A oto przepis na błyskawiczną karpatkę z groszku ptysiowego (u mnie forma 20 x 28 cm)
- – 1 duże opakowanie groszku ptysiowego 125 g ( ja użyłam groszku firmy Brześć )
- – 2 budynie waniliowe bez cukru
- – 750 ml mleka
- – 100 g masła
- – 4 czubate łyżki erytrytolu bądź innego słodzidła