Ekspresowy przepis na udawany piernik bez dodatku mąki
Święta już za nami, ale to nie oznacza, że z przygotowaniem świątecznego wypieku trzeba wstrzymać się do kolejnej zimy! Są takie dni, kiedy nabieram wielkiej ochoty na ciasto piernikowe – wilgotne w środku, pachnące przyprawami korzennymi i konfiturą. Jednak z racji swojej diety unikam produktów mącznych i cukru, co może stanowić pewnego rodzaju wyzwanie, jeśli chodzi o kwestię zrobienia smacznego ciasta…No, ale dla chcącego nic trudnego! Bazą do piernika stał się dla mnie przepis na chleb z masła orzechowego, który spisał się w tej roli genialnie ! Reszta to zasługa przypraw i odpowiednich dodatków. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne i jest łatwe w przygotowaniu ! Przy okazji przepis bazowy na ciasto orzechowe można modyfikować, dzięki czemu przygotujesz pyszne brownie. Wystarczy w zamieszczonym poniżej przepisie zamiast konfitury użyć roztopionej czekolady, a zamiast przyprawy piernikowej – kakao w proszku.
Składniki na mały pierniczek:
- -170g masła orzechowego
- -4 jajka
- -dwie duże łyżki konfitury śliwkowej ( u mnie wersja bez cukru)
- -dwie duże łyżki przyprawy do piernika bez cukru lub gotowej z cukrem (dla tych, którzy wiedzą, że takie ilości cukru ich nie zabiją)
- -erytrytol, ksylitol lub po prostu zwykły cukier do smaku
- -płaska łyżeczka sody
- -odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego
Opcjonalnie: bakalie, które można dodać do ciasta , kakao, cynamon, wiórki kokosowe lub migdały do posypania na wierzchu. Ciasto można udekorować polewą czekoladową.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodaj do miski i wymieszaj aż masa stanie się jednolita i gładka. Uwaga, sodę wsyp jako ostatni składnik i polej ją odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego tak, by się spieniła – dzięki temu sody nie będzie czuć w cieście! Po spienieniu sody całe ciasto wymieszaj trzepaczką lub widelcem aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Opcjonalnie dodaj do ciasta bakalie , wiórki kokosowe, kawałki pokruszonej czekolady, czy co Ci tam wyobraźnia podpowiada. Przelej masę do małej formy ( u mnie o wymiarach 13x18cm) i posyp z wierzchu np. płatkami migdałowymi.
Piekarnik ustaw na 170c z termoobiegiem, wstaw ciasto na środkową półkę i piecz 30-35 min. Ciasto jest pyszne, wilgotne i mięciutkie! Można przekroić piernik na pół i przełożyć konfiturą śliwkową lub kroić jak chleb i smarować konfiturą każdy kawałek. Dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz startą czekoladą.