Święta już za nami, ale zawsze można przedłużyć świąteczną atmosferę. Ten przepis będzie do tego idealny. 🙂 Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru (może być mniej)
- pół kostki masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- czubata łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Do mąki wlewamy rozpuszczony miód i mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, sodę i przyprawę do piernika. Rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.
Gdy masa lekko przestygnie dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto ręką.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy i wycinamy pierniczki.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C
Po ostudzeniu pierniczków, można je polać lukrem lub czekoladą, smacznego 😀
