Marcelina Kucharska

Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
12 dag masła
4 – 5 łyżeczek śmietany
cukier waniliowy
żółtko
Nadzienie:
4-5 dojrzałych gruszek
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
dwie szczypty gałki muszkatołowej
dwie szczypty imbiru
syrop klonowy lub miód
Sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki na ciasto i zagnieć.
Wstaw zagniecione ciasto do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, odetnij część na paski. Wyłóż ciastem formę.

Ciasto zakryj papierem do pieczenia i zasyp suchą ciecierzycą, piecz przez 15 minut w 180°C, później usuń ciecierzycę i dopiekaj przez 10 minut.
Gdy ciasto się piecze warto zająć się przygotowaniem nadzienia!
Obierz gruszki, pokrój w kosteczkę, dodaj dwie łyżki syropu klonowego lub miodu, cynamon, mielone goździki, imbir i gałkę muszkatołową.
Przełóż nadzienie na upieczone ciasto, na wierzchu ułóż paski z ciasta w taki sposób, aby utworzyły kratkę.
Piecz wszystko razem jeszcze przez 15 minut, w 200°C.