Kruche, maślane a przede wszystkim czekoladowe! Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na słynne, amerykańskie chocolate chip cookies. Zachęcam do wypróbowania! 🙂
Składniki:
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 150 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g czekolady (można pomieszać gorzką z mleczną)
- Ucieram miękkie masło z cukrami.
- Następnie dodaję mąkę, jajko i proszek do pieczenia.
- Dorzucam posiekaną czekoladę, ale zostawiam ok. 50 g do udekorowania na wierzchu ciasteczek.
- Lepię kulki wielkości orzecha włoskiego i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: pomiędzy ciasteczkami trzeba zostawić odstęp, ponieważ w piekarniku nieco się rozpłaszczą.
Pieczemy 13 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ºC.
Smacznego! 😉
