Kremowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Proste i bez pieczenia. Zapraszam do wypróbowania! 😀
Składniki:
- 400 g herbatników
- puszka kajmaku
- 2x budyń waniliowy bez cukru
- 600 ml mleka
- 500 ml śmietanki 30%
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- dwa śmietan-fix
- 50 g czekolady
- Dno dużej blachy wykładamy herbatnikami.
- Rozsmarowujemy kajmak uprzednio zanurzony we wrzątku (3 min.).
- Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
- Z mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy budynie i mieszamy do rozpuszczenia.
- Pozostałe mleko zagotować z 2 łyżkami cukru waniliowego.
- Masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Masło miksujemy aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z dwoma śmietan-fixami.
- Wykładamy masę budyniowa z masłem jako druga warstwę na herbatniki.
- Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, a na nią wykładamy ubitą śmietanę.
- Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną czekoladę.
- Ciasto wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego! 😉
Ciasto będzie lepiej smakować, gdy herbatniki namoczymy w mleku.
