Ciasto kruche
Kruche ciasto zwykle kojarzy mi się z moim ulubionym jabłecznikiem – smak mojego dzieciństwa, gdyż często gościł w moim rodzinnym domu.
Myślę, że warto znać przepis na kruche ciasto, ponieważ ma wiele różnych zastosowań. Można w szybki sposób przygotować wspaniałe wypieki, takie jak szarlotka, sernik, tarty, kruche ciasteczka, rogaliki i wiele innych. Wspaniałe jest to, że ciasto kruche można zrobić i na słodko, i na słono. Dodając do niego nieco słonych przypraw, jak np. kminek, kurkuma, czarnuszka czy majeranek, przygotujemy wybraną tartę z warzywami czy mięsem. Do szarlotki natomiast warto dodać słodkie przyprawy – cynamon, imbir, kardamon. Kakao zmieni kolor ciasta i będzie idealne do ciasteczek.
Warto również eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, zmieniając część mąki pszennej na mielone orzechy bądź mąkę ziemniaczaną.
Jest mnóstwo przepisów z użyciem kruchego ciasta.
Ja dzisiaj skupię się na moim jabłeczniku, ale w jesiennej odsłonie – dodając do jabłek wspaniałej dyni. Uwielbiam dynię, bo również ma wiele zastosowań.
Wracając do szarlotki…
Składniki na ciasto kruche:
mąka pszenna 500g
masło 180g
cukier (u mnie organiczny cukier kokosowy) 200g
jajka 2 sztuki
śmietana 18% 2 łyżki stołowe
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Wysypać na tortownicę lub na stolnicę. Dodajemy posiekane zimne masło, cukier i jeszcze siekamy na drobny piasek. Potem dodajemy jajka i śmietanę, a następnie dokładnie zagniatamy ciasto. Ważne, żeby było gładkie i sprężyste. Zagniecione ciasto wkładamy w folii do lodówki na 30 minut.
2. Następnie rozwałkowujemy ciasto. Wykrajamy koło i kładziemy na wysmarowaną tłuszczem i bułka tartą (lub wyścieloną papierem do pieczenia) formę na tartę o średnicy około 20-23 cm. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika na ok 10-15 minut.
3. Trochę wcześniej przygotowujemy farsz z jabłek i dyni.
Tarkujemy 2-3 jabłka i połowę dyni (u mnie piżmowa). Wkładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem oraz cynamonem (według uznania). Smażymy jakiś czas, aż zmiękną. Odstawiamy.
4. Z reszty rozwałkowanego ciasta wycinamy paski.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, nakładamy nasz farsz, a następnie układamy wycięte paski w szachownicę i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut – w zależności od piekarnika. Aż się ładnie zarumieni.
Moje ciasto wychodzi ciemniejsze, właśnie ze względu na cukier kokosowy, który zmienia kolor i smak na bardziej karmelowy.
U mnie zwykle zostaje jakaś część ciasta, którą wspólnie z moimi dziećmi wykorzystujemy na kruche ciasteczka – ich ulubione. A ile przy tym zabawy i mile spędzonego razem czasu.
Smacznego!
Ps. przy okazji zapraszamy do sprawdzenia tego przepisu na dżem z dyni, świetnie sprawdzi się z naszym kruchym ciastem 😉 https://kobietawyzwolona.pl/od-kuchni/smaki-lata-dynia/