Przepyszne naleśniki, inne niż tradycyjne pancake’s w wyglądzie i smaku. Najlepiej smakują podane z masłem i syropem klonowym. Przepis w wykonaniu mojej siostry Dominiki 🙂
Składniki:
- 4 kubki mąki
- 4 łyżki proszku do pieczenia
- 2 kubki ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 3/4 kubka stopionego masła
- 4 białka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. W pierwszej misce umieszczamy mokre składniki: mleko, żółtka i stopione masło. Mieszamy trzepaczką. Do drugiej miski wrzucamy suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy zawartość pierwszej miski i mieszamy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka. Wszystko delikatnie mieszamy.
Na małej patelni, pod przykryciem, na niewielkim ogniu smażymy naleśniki z jednej strony aż do zarumienienia.
Podajemy na ciepło z masłem i syropem klonowym. Smacznego 🙂


