Przepyszne maślane herbatniki, kruche i z nutką marcepanu. Jest to świetny przepis na święta (ale na co dzień też się sprawdza 😀 ).
Składniki:
- 300 g masła
- 100 g cukru
- 200 g masy marcepanowej
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i masę marcepanową. Miksujemy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Do masy dodajemy stopniowo mąkę. Gdy masa stanie się na tyle gęsta, że będzie trudno ją wyrabiać mikserem, wtedy zagniatamy ją ręcznie. Schładzamy w lodówce prze godzinę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy kształty foremkami.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 150⁰ C.


