Wykonana przez moją mamę na podstawie przepisu Nigelli Lawson 🙂
Składniki bezy:
- 8 białek
- 500 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier, a potem kakao (przesiane przez sitko). Na koniec dodajemy ocet i ekstrakt z wanilii. Ubite białka przekładamy do okrągłej blachy.
Nagrzewamy piekarnik do 180⁰ C. Po wstawieniu bezy do piekarnika od razu obniżamy temperaturę do 150⁰ C.
Pieczemy przez godzinę, po czym wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę w środku do ostygnięcia.
Najlepiej podawać z bitą śmietaną i owocami. My wykorzystałyśmy maliny i marakuję.
