Orzechy i czekolada idealnie ze sobą współgrają. Dzisiaj mam dla Was przepis na połączenie tych dwóch smaków w torciku gotowym w mgnieniu oka. Zachęcam do wypróbowania!
SPODY
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 100 g orzechów laskowych
- 100 gram masła lub margaryny
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka zimnej kawy
- Spody: Nastawić piekarnik na 200ºC . Ręcznie lub w mikserze ubić jajka z cukrem.
- Wymieszać mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać do jajek i wymieszać na gładką masę.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec pośrodku piekarnika ok. 5-7 min.
- Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa spody.
- Nadzienie: Orzechy uprażyć na gorącej, suchej patelni, a następnie zetrzeć ich skórkę.
- Orzechy grubo posiekać.
- Utrzeć masło z cukrem pudrem i kakao. Dodać zimną kawę i ok. 2/3 posiekanych orzechów.
- Kremem przełożyć spody i posmarować wierzch torcików. Posypać orzechami.
Kawę można zastąpić koniakiem, whisky lub likierem.
Smacznego! 😀
