Na deser i do kawy, przepyszne bułeczki z truskawkami. Zachęcam do wypróbowania! 😉
Składniki:
- 150 g masła
- 500 ml mleka
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 780 g mąki pszennej
- truskawki
- lukier domowej roboty (opcjonalnie)
- Roztopić masło, wlać mleko i podgrzać do temperatury 37°C.
- Wkruszyć drożdże do miski , zalać małą ilością płynu i rozpuścić drożdże.
- Dodać resztę płynu, cukier, sól, miód i większą część mąki. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wyłożyć ciasto na opruszoną mąką stolnicę i podzielić na pół. Rozwałkować obie połowy na prostokąty i wyłożyć na nich truskawki. Zawinąć ciasto i pokroić na mniej więcej 2 cm kawałki.
- Rozłożyć drożdżówki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Po upieczeniu można polać bułeczki lukrem.
Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 250°C.
Smacznego! 😀
