Najczęściej spotykamy się z roladami z bitą śmietaną lub po prostu z makowcem. Dzisiaj jednak mam dla Was szybki przepis na roladę cynamonową z nadzieniem czekoladowym. Te dwa składniki wspaniale się ze sobą komponują. Warto wypróbować! 😀
CIASTO
Składniki:
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 ml mleka
NADZIENIE
Składniki:
- 100 g masła
- 90 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- Ubić jajka z cukrem. Nastawić piekarnik na 250ºC.
- Wymieszać mąkę, cynamon , proszek do pieczenia i dodać do jajek. Następnie wlać mleko.
- Formę ok. 30×40 cm wyłożyć papierem i rozsmarować ciasto w formie.
- Piec pośrodku piekarnika przez ok. 5 minut.
- Wyłożyć ciasto na papier śniadaniowy posypany cukrem. Zerwać papier do pieczenia.
- Ostudzić pod przykryciem.
- Nadzienie: utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy, kakao i żółtko.
- Rozsmarować nadzienie na cieście i zwinąć w roladę.
- Wstawić na chwilę do lodówki.
Papier do pieczenia łatwiej będzie zerwać smarując go najpierw zimną wodą.