SOCZEWICA
Soczewica nie gościła na stole w moim rodzinnym domu . Jednak znam jej
smak od wielu lat – mama przyjaciółki mojego brata przyrządzała soczewicę
na mnóstwo przepysznych sposobów.
Soczewica to roślina strączkowa, o wysokiej zawartości białka i błonnika, a
niskiej – tłuszczu. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza i potasu.
Jest smaczna i warto ją wprowadzić do naszego menu ale powinny jej
unikać osoby mające problemy z układem pokarmowym – powoduje
wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.
Obiad z soczewicą w roli głównej można skomponować na wiele sposobów
– dziś zachęcam was do wypróbowania kotletów czy bezmięsnych
hamburgerów. Do podania z ziemniakami i /albo surówką.
Składniki
1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej
2 cebule
marchew
3 ząbki czosnku
kilka łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej
kilka łyżek płatków górskich
2 łyżki koncentratu albo ketchupu lub sosu słodko-kwaśnego
jajo
olej do smażenia, bułka tarta
przyprawy
natka pietruszki
Wykonanie
1. Soczewicę płuczemy i gotujemy.
2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy.
3. Marchew obieramy, myjemy i trzemy na tarce.
4. W pojemniku łączymy ugotowaną soczewicę z usmażoną marchwią,
cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Próbujemy przed
dodaniem jajka i mąki.
5. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej
strony.
SMACZNEGO! 🙂